Konijnen en slakken

Hoe ga je met de vraat van konijnen en slakken in je tuin om? De konijnenvraat was, toen ik aan mijn tuin begon zo groot dat we uiteindelijk besloten om er gaas om heen te spannen.Ik wilde borders met plukbloemen. Zonder het te weten begon ik aan een delicatessen tuin voor de konijnen. Daarna doken de slakken op. Hoewel we van onze tuinheks van haatdieren moeten leren houden, want die zijn heel nuttig in de kringloog van de natuur (zeker), ben ik gaan onderzoeken hoe je van slakken af kan komen.

Wil Daane, een voormalige tuinder en pionier op het gebied van natuurlijk tuinieren, bedacht een lijst van konijnbestendige planten. Die is te vinden op onze interne website onder Nieuws.

Slakken
Slakken moet je vooral in de lente bestrijden. Naaktslakken houden het meest van slappe plantjes en tuinafval. Stevige, gezonde planten hebben ze liever niet. Dus laat wat groenafval liggen. Koffiedik wordt al sinds mensenheugenis als bestrijding van slakken gebruikt evenals scherp zand, eierschalen en schelpen. Ook houden ze niet van houtas of koper leidingen. Leg begin november al een dikke laag houtas om de hostaplanten of strooi wanneer het tuinseizoen begint kalk, zaagsel, cacaodoppen of zemelen rondom je planten. Oost-Indische kers weert slakken en ze houden niet van boerenwormkruid, wolfsmelk, wederik, malva en vrouwenmantel.
Een beproefd middeltje is om potjes gevuld met bier een stukje in te graven. In het voorjaar verkoopt Action groene plastic potjes met een deksel tegen de regen. De slakken kruipen er dolgraag in en gaan tipsy dood.

 

Isolde