Otters in het Westerpark?

Door Iris de Veer

Panda van de Lage Landen

Van alle knuffeldieren is de otter wel mijn favoriet. Wie kan nou zo’n schattig levensgenietend bontje weerstaan. Er is goed nieuws: de otter rukt op. Er zijn al otters op wildcamara’s vastgelegd in Diemen en in Waterland. Ook werden er voetafdrukjes en “spraints” gevonden. Spraints is eigenlijk en duur woord voor poep. Otters zetten hun gebied af met poep. In de paartijd voegen ze daar nog een scheutje ottergeil aan toe. Het geheel schijnt zoetig en vissig te ruiken. De otter was al ruim 50 jaar niet meer gezien in deze streken. Vroeger waren ze algemeen in de moerassen rondom Amsterdam. Deskundigen noemen otters wel eens de panda van de Lage Landen.  Vuil water en te veel auto’s deden ze de das om. Amsterdam en wij als volkstuinen zijn natuurlijk met al ons water een ottergebied bij uitstek. Nou zijn ze behoorlijk schuw, dus ik denk niet dat ik op een zonnige dag in onze sloten een stelletje otters voorbij kan zien drijven, maar toch blijf ik er van dromen…

Otterdam
Kunstenaar Theun Karelse liet het niet bij dromen. Hij maakte in het Westerpark vlakbij de hondenzwemplaats het project Otterdam. Otterdam bestaat uit drijvende volkstuinen om alvast ruimte te bieden aan de otters. Hij maakte constructies van bamboe met kleine ronde eilandjes erin, waardoor de onderliggende waterplanten ook nog licht krijgen.Het project werd door de een van de zomerstormen ernstig beschadigd, maar ook weer opgebouwd en zal tot mei 2024 in het park te vinden zijn. Theun plaatste een waarschuwingsbord met “Pas op overstekende otters”. Geen overbodige luxe, de meeste otters worden doodgereden. Ook borden met “Welcome in Otterdam, Gem Radical City Inc.” Nu maar hopen dat die otters kunnen lezen.

Meer weten over het project Otterdam kijk hier.