De tuin in de winter

Je hoeft je tuin niet winterklaar te maken. Voor veel dieren is het nuttig als we de afgestorven planten niet weghalen, maar laten staan. Vogels doen zich te goed aan de zaaddozen en in stengels vinden insecten waaronder kevers, lieveheersbeestjes en spinnen een woonplaats voor hun winterslaap.

Takkenwallen zijn ook nuttig voor dieren. Veel insecten, padden of egels vinden hier hun onderdak tijdens de winter. Onder de dode warme laag op de bodem van bladeren, takjes en plantenresten kunnen de dieren zoals insecten maar ook kikkers, egels, rupsen en spinnen zich verschuilen. Vogels zoeken in de winter om aan hun eiwit te komen onder deze laag naar voedsel, naar de insecten die zich daar hebben verstopt.

Deze bodemlaag vormt een ideale isolatie voor de wortels van planten, die hen tegen de vorst beschermt. In het voorjaar profiteren de opkomende planten van deze mulch. Er valt dus veel voor te zeggen om ook in de winter ecologisch met de tuin om te gaan. Je kunt de afgevallen bladeren ook gebruiken als bescherming tegen de vrieskou voor wortels van de artisjok, laurier of rozen.

Winterstekken
Op vorstvrije dagen kun je een houtstek nemen van de vlinderstruik, forsythia, boerenjasmijn, sneeuwbal, vlier en meerdere soorten. Je knipt een eenjarige scheut af, verwijdert de groene top en steekt de stek vervolgens in de aarde op een plekje in je tuin. Daarna moet je lang wachten, bijna een jaar, voordat de struik zich ontwikkelt. Ik beschik nu over twee prille rozenstruiken en een kornoelje, winterstekken uit de tuin van een ander. Het is een eenvoudige manier om zelf je struiken of bomen te kweken.

Isolde