Spreeuwenmannen zeggen het met bloemen

Romantiek in de tuin komt niet alleen van minnekozende slakken, maar ook van spreeuwenmannen die het met bloemen zeggen. De informatie komt uit een alleraardigst boekje van Monica Wesseling: “Waarom spreeuwenmannen bloemen plukken en trillende muizen slimmer zijn.” Vol met uitkomsten van biowetenschappelijk onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen in korte handzame verhaaltjes.
We wisten natuurlijk al dat mannetjes die hun vrouwtjes het hart op hol willen brengen vaak met een boeket aankomen. Wie flink uitpakt bij de bloemenkraam heeft meer kans op succes in de liefde. Bij spreeuwen blijkt dat al net zo. Spreeuwenmannen beginnen vroeg in het voorjaar hun nest in een holte die ze vullen met plantenmateriaal en stro. Ze brengen ook bloemen aan in hun nesten. Zodra het nest half af is, legt hij de bloemen erin. Daarna gaat hij zingen, met zijn vleugels klapperen en zijn prachtige borstveren tonen om een vrouwtje te verleiden. Als zij toehapt, bouwen ze samen het nest af. Dat doen ze niet echt samen, maar ieder afzonderlijk, waarbij ze elkaar nauwelijks ontmoeten. Soort van: zij vult de linnenkast en hij de gereedschapskist.

Romantische inborst?
Spreeuwenvrouwen blijken een duidelijke voorkeur voor de man met het grootste boeket te hebben. De mannen zonder bloemen in het nest blijven over het algemeen vrijgezel. Niet alleen in de datingfase komt het mannetje met bloemen aan, ook in de wittebroodsweken sleept hij nog menig boeketje het nest in. Romantische inborst denk je?

Hygiëne
Helaas de wetenschap heeft dat beeld onttoverd. Het is hygiëne. Die bloemblaadjes bleken niet zomaar lukraak uitgekozen. Ze waren geplukt in de buurt van muizenholletjes. Op de muis overwintert de roofmijt, die leeft dan van muizenbloed. In het vroege voorjaar verhuist de roofmijt met het hele gezin naar de bloemen, waar ze kunnen overleven op het stuifmeel. Om zich te kunnen voortplanten hebben ze echter een dieet van bloedluizen nodig. Laten die nou net parasiteren op spreeuwenbabies. En dat heb je als zorgzame ouder nou net liever niet, dat je kroost wordt leeggezogen door bloedzuigers. Spreeuwenmannen die het zeggen met bloemen zijn dus heel zorgzame pappies, en daar vallen vrouwtjes op.