Vieze brij voor een romantische gekkigheid

Tips van de tuinheks, deel 5

Diep in haar hart is de heks een onverbeterlijke romantica. Ze is dan ook gek op tuinfollies. Architectonische gekkigheid in de tuin. Het liefst zou de heks net als Martie Antoinette een schaapskooi met een minikudde op haar landgoed hebben, of een romeinse ruïne, of een omgevallen Gotisch torentje, en ook een over rotsblokken klaterende waterval. Helaas kent een volkstuin zijn beperkingen waar het gaat om het aanleggen van follies.

Schermafbeelding 2016-05-19 om 17.25.37

Wat wel kan is bijvoorbeeld een romantisch muurtje stapelen of een klein heuveltje maken of een minigrotje ensceneren.

Schermafbeelding 2016-05-19 om 17.42.41 Het allerleukste is om dat dan bedekt te zien met een peluwtje van mollig mos. Dat kan wel een paar jaar duren. En de heks is niet van het geduld en wel van de toverdrankjes. Dus deze keer een toverdrankje voor alle tuinromantici met moslust.

Meng (het is even een vies werkje, want je moet het echt flink kneden, moderne heksen gooien het in de keukenmachine) een halve liter karnemelk met een paar plakken mos tot een stevige brij en smeer dat op de plek waar je mos verlangt. Een scheut bier erbij vergroot de plakkracht. Daarna wel een beetje vochtig houden, eventueel op zijn plek houden door een stukje gaas of een net er om heen. En dan maar wachten tot je folly zich met weelderig mos bedekt.
Mos heeft geen echte worteltjes en haalt zijn voedsel vooral uit de lucht. Toch houdt mos het meest van zurige, arme grond, in combinatie met voldoende vocht en schaduw.

Schermafbeelding 2016-05-19 om 17.42.28

Schermafbeelding 2016-05-19 om 17.29.35

Babyplantjes met de fles grootbrengen
Babyplantjes hebben soms wat extra zorg en voeding nodig. De heks maakt speciaal voor hen compostthee. Neem een plasticcontainer (oude mayo-emmer, of iets dergelijks, kleiner mag ook) vul die met water, hang er een oude panty in en schep compost in de panty. En dan op een koele plek een week laten trekken. De kleintjes smullen er van en groeien als kool. Thuis kun je ook zo’n compostdrankje maken in een kleinere pot. Doe er een pantykousje in en gooi al je koffiedik, theeblaadjes en eierschalen er in. Eierschalen een beetje aanstampen. Na een week trek je het pantykousje met inhoud eruit halen en je hebt geen dure potplantenmest meer nodig.

Schermafbeelding 2016-05-19 om 17.44.10

Theezakjes als kraamkamer
Oude theezakjes (niet die van nylon, maar die ouderwetse papieren) kun je als kraamkamer gebruiken voor zaad. Nat theezakje neerleggen, zaad in het midden erop leggen, dubbelvouwen en even vaststeken met cocktailprikkers, open kant naar boven houden, op een schoteltje, goed vochtig houden en als het zaad ontkiemt is, met zakje en al planten. Het voordeel dat zo bij het planten de tere worteltjes beschermd blijven.

Slakkengif uit eigen keuken: how to get away with murder
Wie wordt niet bevangen door moordlust als ze je je opkomende hosta’s verslinden? De heks in ieder geval wel. Slakken zijn haatdieren bij uitstek. Alleen, als je slakkengif in de winkel koopt en in je tuin strooit, loop je het risico niet alleen jezelf, je kinderen en je huisdieren te vergiftigen maar ook en passant alle merels en andere slakkenvangers zoals egels. Dat gaat zelfs een heks te ver. Een onschuldig slakkengif vind je in je eigen keukenkast: (maizena of ander) maismeel. Doe het in een glazen potje, of een afgesneden plastic fles leg op zijn kant op de weg van de slak en zie met wellust hoe de vraatzuchtige monsters kreperen. Ze kunnen het niet laten om er van te snoepen, maar ze gaan er wel dood aan zonder dat ze onze tuinvogels en onze familie in hun val meeslepen.

Schermafbeelding 2016-05-19 om 17.31.08

Door Iris