Snoeien doet groeien

Tuintips

– Isolde Landman –
Snoeien doet groeien, hoor je altijd. Sommige tuinders zijn niet bang om een boom of heester te beschadigen en knippen gewoon weg, wat ze niet bevalt.
Dit jaar volg ik voor het eerst de snoeilessen van Gerard Schuitemaker op Nut & Genoegen. Je kunt boeken raadplegen, maar het praktische en aanschouwelijke onderwijs van Gerard is wel zo prettig. We wandelen naar het openbaar groen of naar een tuin, waar we eerst kijken wat er gesnoeid moet worden en Gerard uitlegt hoe je dat moet aanpakken. Hieronder een paar tips.

(Fruit-)bomen
Pruimen mag je alleen in de zomer snoeien maar de appelboom kun je de hele winter snoeien. Alles dat van de loodlijn naar het centrum groeit haal je weg. De takken die overblijven groeien dan naar buiten toe. Waar de stam gaat rotten, zaag je hem af. Korstmossen zijn niet erg. De vorming van nieuwe takken zorgt voor het afsterven van oudere takken. De knoppen zijn spoortjes (vruchthout). Je hebt takken die alleen blaadjes hebben en takken met spoortjes. Van die laatste moet je het hebben. Als de boom een zwakke onderstam heeft, hoef je hem niet te toppen. Door de stam heen en weer te halen, prikkel je de wortels. Heb je een luie appelboom, die weinig of geen appels geeft, dan kun je hem op de volgende manier aanpakken. Een luie appel slaat zijn voeding op in de wortels en niet in de takken. Om de groei van appels te bevorderen snijd je heel oppervlakkig met een scherp mesje op een aantal plekken kleine stukjes van 2/3 centimeter uit de bast van de stam. Die stukjes bast haal je eraf. Je doorbreekt hiermee de sapstroom, zodat de appel geactiveerd wordt om de voeding weer naar de takken te sturen. De stam groeit op den duur weer dicht.
Als bij bomen, bijvoorbeeld een hazelaar, twee stammen bij elkaar staan, haal je de stam die het meest naar buiten staat weg. Ook snoei je de afgedragen takken.
Snoeien van heesters
In het voorjaar dun je van de heesters het oude hout uit. Bij meer stammige heesters knip je de binnenste stammetjes weg. Dit kun je bijvoorbeeld doen bij de hortensia, boerenjasmijn en andere heesters. Graaf er een geul omheen, dan kun je het hart er met een bijl makkelijk uitdrukken.
Bij kruisbessen knip je het één-jarige hout weg (dat is vaak grijs en die takjes kun je stekken). Zorg er ook voor dat je het midden uitdunt zodat de zon er weer in kan schijnen. Het middelste (centrum) van de kruisbes kun je eruit halen door er rustig aan te trekken en er langzaam mee weg te lopen.
Meestal snoei je de kamperfoelie in de zomer. Laat hem naar voren vallen, dan wordt het oude hout zichtbaar dat je kunt wegknippen. Geef de kamperfoelie compost.
Geen snoei tip, maar vermeldenswaard is hoe je van zevenblad afkomt. In het voorjaar is de grond losser en kun je zevenblad er makkelijker uithalen. Maar effectiever is om het zevenblad om te spitten en er aardappelen in te zetten.
De aardappelplant zuigt stikstof uit de grond waardoor het zevenblad verdwijnt.

Isolde