Bakkie leut met snoei

Tips van de tuinheks, deel 4

Het weer is zacht, de bladeren zitten nog niet aan de bomen. Het is vaak goed toeven op de tuin als je maar in beweging blijft. Klussen genoeg om warm bij te blijven: er kan gesnoeid en geknipt worden. De heks is een vreselijke Miep Kniep, dus deze tips zijn goed voor de tuin en goed voor je portemonnee. Zodra het water er weer op zit kunt u ook een bakje koffie er bij nemen. Het koffiedik niet in de prullenbak, daarover meer bij de volgende tip.

Knippen en snoeien doet bloeien
Het is een goed moment om hagen, heesters en struiken te verplanten zo lang er geen blad aan zit. Dan is er een grotere kans dat ze het overleven. Ook voor het snoeien en rooien van bomen is dit een goed moment. Er zit nog geen blad aan de boom en de sapstroom is nog niet op gang, dat maakt het minder bezwaarlijk voor de boom. Ook de takken zijn niet zo zwaar (minder link bij het afzagen van grote takken) en ze kunnen zonder dat je al dat blad er af moet halen in de takkenhaag of naar de versnipperaar. Je kunt vaak ook beter zien wat je doet, als er geen blad aan de boom zit. Kortom deze tijd is meestal een goed moment om hard aan het werk te gaan met zaag en schaar. Maar pas op: niet snoeien moet u in deze tijd de berk, kastanje, esdoorn, walnoot en druif.Daar komt de sapstroom eerder op gang, en die gaan “bloeden”als je ze nu nog snoeit. Ze kunnen dan doodgaan.

Zo lang het niet vriest en er geen nachtvorst meer voorkomt, valt er nog veel meer te snoeien. Bijvoorbeeld de fruitbomen en de rozen (klim en doorbloeiers) en ook de lavendel dat zorgt voor een mooiere bloei straks. Neem ook de budleia of vlinderstruik flink onder handen. Het is altijd even slikken om in de verse takken te knippen, maar u heeft de hele zomer een compactere struik met meer bloemen.
Ook de dorre staken van de vaste planten kunt u afknippen. Het is goed voor de bollen om de uitgebloeide narcisskoppen zo snel mogelijk af te knippen. De uitgebloeide knoppen gaan namelijk vruchtjes vormen en dat vraagt veel van de bol.

Weggooien: zonde!
Gooi nou niet al dat snoeiafval weg, dat is zonde. Knip het klein en strooi het rondom de planten, dat vormt een zogenaamde mulchlaag, waarin insecten, bacteriën en schimmels welig tieren. Die zorgen er samen voor dat de aarde lekker los en vruchtbaar is, en dat planten minder last van droogte of vorst hebben. Minder mest en waterverbruik en minder dode planten!
Niet weggooien, dat geldt ook voor het koffiedik. Strooi het koffiedik in de composthoop, Het versnelt de vertering. Of strooi het rondom de planten. dat heeft een dubbel voordeel: het is meststof voor de plant (nitraten) en het schrikt onwelkome vreters (insecten, slakken en zelfs konijnen!) af. Hoe minder afval je weg moet brengen naar de Seineweg hoe minder werk. Minder afval op de tuin betekent weer een lagere tuinhuur, dus tel uit je winst.