Kruidenrubriek

Een heerlijk feest voor de zinnen

Kruidenrubriek – aflevering 1

Ik ben dol op de kruiden in mijn tuin. Het zijn mooie planten en ze smaken en geuren zo lekker. Het aroma en de geur van kruiden kun je gebruiken in de keuken, maar ze zijn ook geschikt voor vele andere doeleinden.

Hun geur kun je bewaren in zakjes voor de linnenkast, je maakt er een potpourri van of je gooit een bundeltje kruiden in je bad. De geur van kruiden verjaagt luizen en andere insecten, die je liever niet op je roos of groenten in de moestuin tegenkomt. En voor de bloemschikkers onder ons, je kunt er prachtige stukjes en kransen van maken.

Schermafbeelding 2016-01-05 om 15.37.39

Kruiden kun je naast het genieten van het aroma en de geur ook gebruiken voor ‘natuurlijke verven’ of voor je welzijn. Onze verre voorouders ontdekten al dat kruiden goed zijn voor onze gezondheid. Tot op de dag van vandaag vormen kruiden met andere grondstoffen uit de natuur een essentieel bestanddeel van veel medicijnen.

 

Een beetje geschiedenis over de oorsprong van de kruidencultuur

In het Westen stelde de arts Hippocrates (ca. 460-370 v. Chr.) een boek samen met informatie over meer dan 400 geneeskrachtige kruiden en hun medische toepassingen, de ‘materia medica’. Hij wordt gezien als de oprichter van de moderne geneeskunst, omdat hij met zijn volgelingen, de eerste arts was, die ziektes en de behandelingen hiervoor omschreven. Onze huidige, aankomende dokters zweren nog steeds op de eed van Hippocrates, voordat ze hun beroep mogen uitoefenen.

In zijn kielzog schreef Aristoteles , een Griekse filosoof (ca. 372-287 v. Chr.) een handboek over de geschiedenis van planten. Zijn boek leverde een belangrijke bijdrage aan de botanische wetenschap. In het Oosten worden Chinese kruiden al duizenden jaren toegepast en zijn ze voor het eerst beschreven door Shen Nong in de eerste eeuw voor Christus in de Chinese ‘materia medica’.

Het waren vooral de Grieken en de Romeinen, die de kennis van de geneeskracht van kruiden in de westerse wereld verspreidden. Dat verklaart ook waarom veel kruiden die wij kennen oorspronkelijk uit de landen rond de Middellandse zee komen.

Schermafbeelding 2016-01-05 om 15.36.19