Tips en Tricks van de Tuinheks – deel 3

In deze rubriek staan zo veel mogelijk milieuvriendelijke, goedkope en simpele tips voor in en om de tuin. U kunt ook tips insturen en u kunt de Heks schrijven als u een probleem of een vraag heeft dan helpt ze u aan een antwoord.

Knoflook. De herfst, tussen oktober en november voor de eerste vorst, is een goede tijd om knoflook te planten. Zoek een goede plek in de zon of halfschaduw met goed doorlatende vruchtbare grond. Breek een bol knoflook op in tenen, pel ze niet en leg de tenen een paar uur in water. Maak een geultje en plat de tenen door ze met hun puntje naar boven te leggen ongeveer 20 cm uit elkaar. Maak het geultje weer dicht en dek het af met mulch. (Dorre bladeren, stro, gemaaid gras, of ander tuinafval). Geef ze geregeld water de eerste tijd na het planten. Inde winter is dat niet nodig. Begin weer met water geven in de lente en stop er mee zodra de knoflook echt gaat groeien in juni. Geef af en toe wat compost. Verwijder de bloemen (en eet ze op, heerlijk in de sla). Graaf de bollen op zodra het loof begint te verdorren (niet trekken dan beschadig je de velletjes rondom de tenen en kan er rot ontstaan).

Rozen uit aardappelen.

Zelf uw rozen vermenigvuldigen? Dat kan op de volgende manier: graaf een greppeltje van 15 cm diep en 15 cm breed op een luchtige en half-zonnige plek uit de wind. Bedek de bodem met 5cm scherp zand. Knip rozentakken van ongeveer 25 cm. De takken moeten recht en verhout zijn maar niet ouder dan een jaar. Je kunt ook de stelen van een bos rozen gebruiken. Ontdoe ze van bladeren. Ontdoe de onderste helft van doornen. Steek iedere tak in een aardappel. Zet de aardappelen in de geul op het zand, ongeveer 15 cm uit elkaar. Vul aan met aarde en druk stevig aan. Houd ze goed vochtig (niet te nat). Je kunt er ook nog een minikasje over maken van een petfles waar je de bodem uitgeknipt hebt.

Gereedschap winterklaar

Maak uw gereedschap aan het einde van het seizoen goed schoon (harde borstel en water, staalborstel) en goed droog en vet het metaal in met vaseline en het hout met lijnolie. Wees niet zuinig. Is de roest hardnekkig, probeer dan de roest weg te schuren met een schuurpapiertje en wrijf autowas op het metaal. Het is ook handig gereedschap en grasmaaiers niet direct op de betonvloer te laten rusten: ophangen of op een rubber mat of stukje hardhout zetten.

Iris