Tips en Tricks van de Tuinheks – deel 1

In deze rubriek staan zo veel mogelijk milieuvriendelijke, goedkope en simpele tips voor in en om de tuin. U kunt ook tips insturen en u kunt de Heks schrijven als u een probleem of een vraag heeft dan helpt ze u aan een antwoord.

Azijn: Schoonmaakazijn verdund met water (1:10) met een spuitfles op het onkruid spuiten bestrijdt het onkruid (oppassen niet op uw sierplanten want die gaan er ook dood aan).

Epsomzout (ook wel magnesiumsulfaat of magnesiumzout of bitterzout, verkrijgbaar bij de ouderwetse drogist, bijvoorbeeld Hermanusje van Alles op de Westerstraat) wordt verkocht om kleding waterdicht te maken, of als sterk laxeermiddel, of voor in de floatbaden van de sauna, maar voor de tuinier is het ook een wondermiddeltje. U kunt er oude boomstronken mee verwijderen door gaten te boren in de stronk en die te vullen met bitterzout en water, herhalen en na een maand is de stronk echt dood en makkelijk te verwijderen. Het is ook een goede bemester bijvoorbeeld voor tomaten, coniferen (die onttrekken vaak veel magnesium aan de grond), of rozen, en gras bijvoorbeeld (een halve eetlepel per liter ongeveer en niet te vaak).

Slakken kunt u goed vangen door: een halve grapefruit (alleen de schillen werkt ook goed heb ik gemerkt) , of een meloenschil, neer te leggen, (of op het gras een houten plank die je aan een kant wat van de grond houdt met een stokje) elke ochtend even oogsten. Daarna doodmaken vind ik altijd zelf vervelend, maar alss de schade groot is komt mijn moordlust toch bovendrijven. Wat ook goed werkt voor de sluipmoordenaars onder ons is een bierval: restje bier in de onderkant van een petfles (even afsnijden op 10/15 cm) of een blikje. Dat graaf je in zodat de rand net boven de grond uitsteekt en de slakken moeten hun dranklust met de dood bekopen. Bent u van de blauwe knoop, dan kunt u ook melk in de val gebruiken. Wat ook helpt is houtas rondom de bedreigde plant strooien, is ook goed voor de grond. Koffiedik kan ook, is ook goed voor de grond, maar maakt hem wel zuurder, dus niet geschikt voor elke plant.

Knoflook helpt ook tegen slakken en tegen luizen. Snijd een hele bol knoflook overlangs door midden en overgiet die met kokend water. Laat dit brouwsel een dag trekken en bespuit daarna uw planten er mee.

Koop kruiden en groentes met worteltjes (prei, venkel, bleekselderie, lenteuitjes) er aan, snijd de steeltjes een centimeter boven de wortelaanzet en plant ze in de tuin dan lopen ze weer uit.

Schimmelen: Als je zaait in kweekbakjes komt het nogal eens voor dat de grond gaat schimmelen en de jonge plantjes zodra ze boven de grond komen ook. Strooi kaneel op de aarde na het inzaaien en later op de steeltjes van de uit poten plantjes. Kaneel is een goede schimmelbestrijder en helpt de jonge plantjes om beter te wortelen. Kaneel is ook een goed wondbehandelaar voor planten: hebt u overijverig gesnoeid, of uitgeschoten met gereedschap: strooi een beetje kaneel op de wond en die zal sneller helen en minder makkelijk toegang bieden aan allerlei parasieten.

Meeldauw u weet wel die witte schimmelplekken op uw planten, kunt u goed bestrijden door hen te bespuiten met een mengsel van 40% melk en 60% water.

Brandnetelgier: Wat planten, zeker de wat teerdere nieuwe aanplant fijn vinden is een begieting met brandnetelgier of smeerwortelgier. Vul een meer voor de helft met brandnetels (niet met zaad!!) of smeerwortel (er staan er plenty rondom de parkeerplaats) . Vul de emmer met water en laat ze tenminste 3 dagen weken. Zeef dit mengsel. Gooi de bladresten op je composthoop. En gebruik het stinkende brouwsel om de planten mee te bespuiten of in verdunde vorm mee te begieten. De plantjes worden er sterker van en de meeste bladvreters houden er niet van. Smeerwortelbladen rondom de nieuwe aanplant zorgt er voor dat die beter groeit en minder snel uitdroogt.