Lekker vies

Tips van de tuinheks, deel 9
Van schoonmaken moet de heks niet zo veel hebben, zeker niet in de tuin, vies doen is lekker. Sommige mensen denken dat hun tuin een soort huiskamer is. Het liefste zouden zij het gazon in de herfst stofzuigen, zodat al die vieze blaadjes van het erf zijn. Daarop hebben de lieve heren van de Gamma de bladblazer uitgevonden. Voor mannen: staat stoer, maakt veel meer kabaal dan een tuinhark, geeft een goede benzinegeur af, en maakt het vrouwtje blij. Wat wil een man nog meer. Daar kan de heks natuurlijk niet tegenop. Maar de heks kan het niet laten, ze moet het zeggen: mensen houd toch al die bruine blaadjes, gevallen takjes, uitgebloeide bloemen en dorre stengels in de tuin. Ze zijn goud waard!

Dood en brood
In de natuur geldt: de een zijn dood is de ander zijn brood. Al die dooie, dorre, gore dingen zijn weer kostbaar voedsel voor je dierbare planten. In de winter en het najaar gaan onze tuinkabouters in de vorm van vogels, insecten, bacteriën en schimmels aan de slag om van het tuin “afval” prachtige rulle tuinaarde te maken. Ze knagen, zuigen en sukken de hele winter door en daarna poepen ze de hele boel weer uit. Viezer wordt het niet. Hun poep is goud: mooie vruchtbare aarde.

De voorraden dorre blaadjes, takjes, stengels huisvesten bovendien die broodnodige knagers en sukkers, beschermen de bodem tegen uitdroging en je planten tegen de vorst. Moeder natuur heeft dat allemaal zo mooi uitgedacht, ga je daar vooral niet mee bemoeien. Ga niet schoonmaken in de herfst en de winter, maar doe lekker vies en hark het “vuil”in de hoekjes, onder de bomen en struiken, strooi het kwistig over de border! Pik de dorre bladeren van het pad van je buurman en verrijk stiekem je eigen tuin er mee. En snuif! Niets ruikt zo lekker als een vieze herfsttuin.

Therapeutisch zagen
De heks weet het, veel mensen hebben last van een herfst- of winterdipje, zo niet een volbloed depressie. En opruimen is een bovenste beste therapie. Als je daar last van krijgt ga dan snoeien, dat is ook opruimen maar gezonder en effectiever dan bladblazen.

De sapstromen van de meeste bomen en heesters staan stil in de winter en dat betekent dat het een goed moment is om hen te kortwieken. Snoeien doet groeien! Wil je een berk een beetje binnen de perken houden zaag dan in november en december takken af. Doe je het later, dan gaat hij enorm “bloeden”en heb je kans dat hij doodgaat. De rozen kun je nog in november, en met dit weer in december, snoeien. Alles wat je in toom wilt houden: hazelaars, wilgen, iepen: zet de zaag en de takkenschaar er in! (De heks heeft het niet over het vellen van bomen, daarvoor moet je weer bij de wereldse instanties zijn en een kapvergunning hebben! Het gaat hier over uitdunnen, kortwieken en dergelijke.) Als je dan een fijn berg takken hebt en een goed humeur, kun je natuurlijk de takkenversnipperaars laten komen, maar je kunt ook verder alles therapeutisch kleinknippen. Heerlijk, daar knapt een mens van op! De vruchten van deze heilzame arbeid kun je ook weer uitstrooien onder planten en struiken. Daarvoor wordt je in de volgende lente en zomer weer beloond met een schitterende tuin.

Lekker schimmelen
Verder heeft de heks nog een vieze leestip. “Verweven leven: het verborgen leven van schimmels. “ Van Merlin Sheldrake (Ja inderdaad zoon van, voor de oudjes onder ons die nog gekeken hebben naar “Van de Schoonheid en de troost”).

Hij schrijft prachtig over schimmels: ze zitten overal (van onze neuspunt en onze kont tot onder de gletsjers), ze zijn de grootste en oudste levende wezens (er zijn er bij die groter zijn dan 5000 walvissen bij elkaar en miljoenen keren ouder dan de Dino’s) en ze zijn nog slim ook (ze communiceren met elkaar en met planten en dieren, ze kunnen keverbreinen instructies geven).  Lees hier alvast een voorproefje.