Kleur als keurmerk: roodborst

Wist u dat mannetjesroodborsten naarmate ze ouder zijn een grotere rode vlek hebben. De vlek op hun borst kan soms wel een vierkante centimeter groeien in oppervlakte in de loop van hun leven (en dat is best veel voor een vogeltje van ongeveer 12 centimeter hoog). Niet alleen wordt de rode vlek groter, maar de omringende grijze rand wordt ook groter, waardoor de vlek nog meer afsteekt. Bij vrouwtjes wordt hij juist iets kleiner in de loop van de tijd. Roodborstmannetjes reageren heftig op rode vlekken. Een rode vlek, op wat voor soort object dan ook, leidt tot territoriumgedrag bij de roodborstmannen. Het zou dus kunnen zijn 9maar dat wordt nog onderzocht), dat mannetjes met meer rood aantrekkelijker zijn voor vrouwtjes. Hoe meer rood, hoe beter het mannetee kan overleven. Het rood is dan een soort uithangbord: “Ik ben in staat om te overleven en breng sterk nageslacht voort: neem mij”. Voor vrouwtjes is dan een rode vlek niet zo handig, daar worden de mannen agressief tegen jou, en daar heb je als vrouwtje nou weer niets aan.
Uit onderzoek is al gebleken dat pimpelmeesmanntjes die een intensere blauwe kap hebben meer en gezondere nakomelingen voort brengen dan hun minder fel gekleurde concurrenten.