Shinrin-yoku, beter dan prozac

Tips van de tuinheks, deel 6

De tuinheks geeft regelmatig tips om met goedkope simple huis- tuin- en keukenmiddelen je leven en het milieu te verbeteren dit is deel 6

Geen zielknijper
Zelfs een heks heeft wel eens zielenpijn, een onrustig gemoed of last van somberte. Als heks ga je natuurlijk niet naar een psycholoog of een andere zielknijper, maar genees je jezelf. De beste therapie vind de heks is dan ook ecotherapie: een bosbad. Het is een oeroude remedie tegen stress, onrust, liefdesverdriet en ander ongemak Shinrin-yoku! Nee het is geen toverspreuk, alternatieve peperdure yoghurtdrank, of gebak gemaakt van meelwormen. Shinrin-yoku is de japanse naam voor “het je onderdompelen in bos”, een bosbad. De Japanners zijn er al eeuwenlang fan van. Hun ministerie van Landbouw legt er zelfs speciale bossen en parken voor aan. Ook onze Romantici (Thoreau schreef er zijn boek Walden over) geloofden er heilig in. Nu is er dan ook nog de wetenschap die het bewijs heeft geleverd. Van een bosbad wordt je bloeddruk lager, je stresshormonen minder, je immuunsysteem krijgt een oppepper en je depressie verdwijnt als sneeuw voor de zon. En dan is het ook nog eens goedkoop, zo niet gratis en het effect langdurig. Daar kan de Haarlemmerolie niet tegenop.

Wel bosbad
Het gaat erom dat je de aanwezigheid van bomen echt in je opneemt. Dus die dure wandelschoenen, je telefoon met gps en de fitbit kunnen gewoon thuis blijven. Het gaat hier niet om presteren, geen bootcamp met bomen. De luilakken onder ons (en wie zijn innerlijke luilak nog niet kent moet er hoognodig maar eens naar op zoek is het advies van de heks) kunnen het zelfs zittend doen. Wat te doen: je begeeft je te midden van bomen (ons tuincomplex is daarvoor een uitgelezen plek) en je kijkt aandachtig om je heen, je gaat de bomen om je heen echt eens goed ervaren. Hoe zien ze er eigenlijk uit, hoe zien hun blaadjes of naaldjes eruit, hoe is hun stam, gevormd, hoe zitten de takken in elkaar? Hoe ruiken ze (diep snuiven, waarover zo meer), hoe proeven ze bij een diepe ademhaling op je tong (likken mag ook natuurlijk)? Hoe schijnt het zonlicht door hun bladeren of naalden? Hoe voelt hun bast? Je leunt eens een poos met je rug tegen hen aan en voelt je gesteund. Het gaat er om dat je al je zintuigen inzet: horen, zien, ruiken, proeven en voelen. Je hartslag gaat omlaag, je bloeddruk en je cortisolgehalte ook. Uit het onderzoek blijkt dat het inademen van de sporenelementen (zeg maar de zaadjes van de schimmels die op de bomen groeien) en etherische oliƫn die de bomen afscheiden om zich zelf te beschermen je immuunsysteem helpen versterken. Vermoeidheid en stress verdwijnen.

Praktisch
Je kan natuurlijk naar een peredure bosbadcoach gaan (ze bestaan echt), en je laten begeleiden. Maar de heks is van huis uit een praktisch wezen, dus zij doet de therapie onder het sloven in de tuin. Na de storm bomen zagen? Dan elke 5 minuten even stoppen en om je heen kijken. Aandachtig kijken waar die boom of tak straks gaat vallen is trouwens toch aan te bevelen. Blad harken? Dan ook regelmatig op de hark leunen en diep snuiven en/of naar boven kijken. Op de ladder met de takkenschaar? Dan even vanuit een nieuw gezichtspunt naar je eigen tuin en eigen en andermans bomen staren. Vogeltje dat fluit? Net zo lang kijken tot hij weg vliegt. Zo houd je het sloven langer vol en geniet je extra van je tuin en zorg je goed voor je gezondheid.

Iris